postheadericon Anne’s Blog

Notities voor de  mind….body….. and…. soul!

Reactie schrijven:  a.bosvelt@home.nl

31-03-2017

Spirituele waarnemingen. Groen is de kleur dat het hart raakt!

IMAG0200

De sneeuwklokjes en de bosanemoon zijn een van de eerst bloeiende bloemen in het voorjaar. De bosanemoon is een oude bosplant. De humeuze vochtige grond doet groeien.

Wandelend rond een vijver bij mijn huis bloeit de treurwilg.De Japanners geloven dat de ziel huist in de treurwilg. Matsoedeura , een boeddhist  zag een vrouw onder de treurwilg zitten. In gesprek met de vrouw vroeg hij de vrouw ten huwelijk.  Zij schonk hem een zoon. Vanaf die dag is de treurwilg voor veel Japanners de boom met een ziel.

De ziel zit in bloemen en planten. Een voorbeeld. Ontvang van drie mensen een bos bloemen. De manier van aanschaf van de bloemen heeft alles te maken met zielsgebeuren. Ben jij iemand die snel een bosje bloemen koopt of ben jij iemand die zorg besteed aan de bloemen die jij wil geven. Het is een daad van spirituele liefde en zorg. Het eerste bosje bloeide een paar dagen .Het tweede bosje bloemen bleef èèn week op de vaas staan. Maar het derde kleurrijke bos bloemen bleef twee weken als een liefdevolle bos bloeien.

Maar groen heeft ook een keerzijde. Gifgroen doet ook denken aan woede. Groen geeft de associatie naar dieren. Kikker, slang,draak. In de sport zien we groen bij biljart tafels, tennisbanen, en ping pong tafels.In de wereld van de dieren zien we de groene kleur. Ook bij de slangen en draken met hun gevaarlijke uitingsvormen is het groen. Bij onze sporten zien we de kleur groen terug komen.

Het regent , een cadeau voor het voorjaar. De frisse kleur groen is ook de kleur van ons hart.

De vierde chakra, is groen. Het effect van groen is helend. Vanuit psychologisch perspectief  staat het voor  harmonie en gezondheid. Onze ademhaling verbeterd, we gaan meer naar buiten, we wandelen,fietsen en het zenuwstelsel kalmeert. De energie verbeterd.  Ook in onze voeding vinden we veel groene kleuren en groen geeft ons harmonie.

Het voorjaar is dus een medicijn van licht en vitamine. Het helpt bij concentratie en vermoeidheid. Groen geeft een gevoel verbonden te zijn met de natuur. Donkere dagen zijn voorbij en dat stemt ons met vreugde. Het geeft weer hoop en kleur aan ons dagelijks  leven.

De lente is begonnen…..Krokussen knalblauw…..Buiten zonder jas…..Bankje uit de wind…..Even lekker zonnen…..Autoraampje open…..Uitgelaten zingen…..De lente is begonnen!

Elsz de roos.

IMAG0203

Notities voor U!

01-04-2017  Anne’s Blog.

Waarom doen mensen wat ze doen!

Ik probeerde te begrijpen waarom bijvoorbeeld mijn moeder  niet gelukkig was en vaak boos keek. Er werd weinig tot niet gesproken. Maar de emoties vlogen over tafel. Bent u ook nieuwsgierig naar eigen emoties? In ons dagelijks leven zijn gevoelens niet weg te denken. Ons denken doet haar best maar de kracht van bewogenheid is  sterker dan het denken alleen. Ze begeleiden ons in wat we doen , in wat we zeggen en wat we in het brein opslaan. Ze zijn verbonden met beelden. Bij de geboorte zijn er direct al intense waarnemingen.

Niet  alle kinderen ervaren bij de geboorte de basis gevoelens van veiligheid en geborgenheid .Het kind eet, huilt en slaapt. Ouders gaan hier intuïtief mee om. In het proces van ouder worden verzamelen we in ons brein  onze ervaringen, onze beelden en overtuigingen. De opslag van herinneringen ontstaan in relatie met je ouders en voorouders.Gewaarwordingen komen immers van ver. Naast verbalen overdracht worden ook non verbaal  ervaringen overgedragen. Als kind reageer je veelal in een impuls. Het kind beschikt nog niet over het vermogen bewust te zijn van eigen gevoeligheden. Hier gaat leeftijd  overheen. Dit vraagt opvoeding en begeleiding. De kind bewogenheid wordt naar mijn gevoel onderschat. Het kind zal niets te kort komen, denken we als ouders. Ik hoor het mezelf ook zeggen. Ik ga het anders doen dan mijn ouders en kan een paar specifieke gedragingen herinneren die ik ook anders en naar mijn gevoel beter heb gedaan.

Ik zit in het midden van 5 generaties en zie de ontwikkeling van gemoedsbewegingen in de vorm van angsten, schaamte, schuld, pijnen en ziekten bij vorige generaties.Mijn grootouders, uit de jaren 1900 waren niet bezig met zelfreflectie. De psychologie was jong en het buitengebied liep  achter op het stads gebeuren. Er werd  niet gesproken over  gevoelens .In de tijd van mijn grootouders was werk en religie een feit.Bij mijn ouders rond de jaren 1920- 1925  waren  waarden en normen belangrijk. Mijn ouders  hadden niet geleerd van hun ouders over de noodzaak van eigen liefde en eigenwaarde.

Alhoewel mijn ouders meer spraken dan mijn grootouders bleef er veel emoties onder de mat liggen. Het geloof, schaamte en schuld waren sterke gewaarwordingen voor die tijd. De gedragingen en emoties werden ingebonden. Ik hoor mijn ouders zeggen, gedraag je netjes, rustig aan, doe gewoon en vraag niet zoveel!

Mijn grootouders en ouders waren een kind van hun tijd en droegen hun ervaringen over aan ons kinderen. De eigen tekorten en behoeften werden geprojecteerd. Wat wisten ze van reflectie en introspectief zijn! Hier was geen tijd voor en de maatschappelijke ontwikkeling liet op veel plekken hetzelfde zien. We zijn allen een product van onze voorouders. Generatie op generatie doen wij ons best onze kinderen het goede mee te geven. Maar we moeten weten dat er altijd iets blijft liggen. In de volwassenheid zie je dat er gedragingen zijn geweest die je nu zelf ook doet. Dit herinnert je aan je moeder, je vader of grootmoeder. Het is van belang de eigen bewogenheid te doorgronden. Opdat we meer vrijheid gevoel krijgen.

We kunnen alleen opmerkzaam en nieuwsgierig zijn naar eigen belevingen. Jezelf de vraag stellen? Zijn de emoties van mij of is er een link naar het verleden. In overdrachtelijke zin doorbreek je de schakel van misvorming. Een liefde cadeau naar jezelf en naar de volgende generatie. Opdat affecten van eigen kinderen beter begrepen worden.Vanaf je 25ste levensjaar ben je in staat in de spiegel te kijken.  De vraag is: Kloppen de overtuigingen die je als kind in herhaling aangenomen hebt nog wel in het huidige  moment?

Transformeer emoties naar acceptatie en eigen liefde. Fijne dag lief medemens.

IMAG3361_1_1

Notities voor U!

05-04-2017 anne’s Blog,

Stilte….ssssssst!

In deze tijd is het moeilijk een moment van stilte te ervaren. We hebben veel lawaai in ons hoofd en er is veel geluid om ons heen. Stilte, is fijn maar kan ook een akelig fenomeen zijn. We weten niet goed wat we ermee moeten. Als we de behoefte hebben aan stilte dan gaat ons hoofd juist veel meer lawaai maken.

Bijvoorbeeld, je bent met vakantie en zoekt de rust en stilte. Het duurt dikwijls dagen dat je de rust kunt gaan ervaren. En na een paar weken is de vakantie voorbij. Je komt thuis en in mum van tijd is de onrust terug. We stappen weer in een oud patroon. En verlangen naar de volgende vakantie. Herhalingen en oude patronen zijn heftig en vragen opmerkzaamheid en actie. Gedachten en denk patronen zitten weer in een oude modus. Indien we steeds de prikkels opzoeken en dit onbewust laten gebeuren, dan geven we onszelf geen rust maar meer van hetzelfde.Een ander voorbeeld is het feit wanneer we in gezelschap zijn en er een stilte valt. We willen dit niet! En toch staan we er even bij stil. Letterlijk en figuurlijk!

Wil jij meer gemoedsrust en een constante kalmte ervaren dan kun je vandaag al aan de slag!

Het is noodzakelijk de focus op je ademhaling te houden. Je ademhaling is immers de motor van je grootste orgaan, je lichaam. Ademhaling verbindt hoofd en lichaam. Jij kunt het stuur in handen nemen. Het wachten, opdat er van buiten iets gebeurd, is zinloos. De wachtkamer zit vol met mensen die zoeken naar rust en stilte.We komen allemaal in contact komen met stress emotie factoren. Als je de bezorgdheid herkent dan is dit het begin naar anders. Vrees is namelijk verbonden met emoties. De keuze is, laat je angst groeien of ben jij nieuwsgierig wat het beklemde gevoel voor je betekent. Spanning kun je reguleren en ombuigen tot positieve acties. Bewust worden van je handelingen en herhalingen is al een meerwaarde. Wat aangeleerd is kan ook afgeleerd worden.

Bezorgdheid wil ook mee doen in het dagelijks leven. Het overlevingsgevoel is zowel dood als leven. Hoe gek dit ook klinkt! De stilte heb je nodig opdat er meer ruimte en creativiteit in je hoofd gaat ontstaan. Het is een verander proces naar rust. Het ego heeft de de neiging gedachten te vergroten. En ons denken heeft de behoefte aan bevestiging. De wijsheid en kracht ligt bij jou. Grenzen bewaken door samen te werken met je angstgevoelens is het begin. Het vraagt verantwoordelijkheid. Jij bent aan zet!

Onze uitdaging is lichaam en geest!

Lief medemens,Ik wens je stilte momenten

IMAG3325

Anne’s Blog

Kinderen loslaten 09-04-2017

Vandaag zie ik het thema loslaten bewust en helder. Als moeder vond ik het een probleem de kinderen los te laten. Onzekerheden en worstelen met de vraag, doe ik het wel goed? Elke ouder gaat door dit proces. Als ouder ben je verbonden met de kinderen . Loskomen vraagt geduld en tijd! Het eerste wat je als ouder doet is de kinderen behoeden van fouten maken. Natuurlijk wil je de kinderen helpen en hen de weg wijzen. Dat ze maar niet hoeven te vallen en geen bult oplopen. Niet met drugs of andere middelen experimenteren. Natuurlijk voelt elke ouder zich onzeker hierover. Maar, de kinderen hebben recht op eigen fouten maken. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan. Temeer de navelstreng ook onzichtbaar verbonden blijft ook al heb je de kinderen laten gaan.

Vanmiddag, terwijl ik in de tuin werkte schoot mij deze metafoor te binnen:Een prachtige Hortensia in de tuin wordt te groot. De plant staat niet in de zon en vraagt meer ruimte. Het is voorjaar! De beste tijd voor het verpoten van planten. De beste tijd voor veranderingen. Eerst haal ik de grond rondom de plant weg. Geen moeite! Een klein beetje de kinderen laten gaan is, geen moeite. Spittend kom ik dieper bij de wortels van de plant en ondervind ik weerstand. Nu wordt het ingewikkeld. Mijn gedachten gaan uit naar de momenten dat ik de kinderen meer vrijheid moest geven. Hoeveel waak momenten, slapeloosheid, pijn, onzekerheid heb ik gekend, toen mijn puber kinderen bijvoorbeeld  te laat thuis kwamen. Of de angst dat ze niet op het verkeerde pad terecht zouden komen.

Onzichtbaar en zichtbaar in ons handelen  zitten we vast aan de navelstreng.

De geboorte betekent  hechting. Na de tijd van hechting begint het proces van vrij geven. Dit is soms een pijnlijk proces. Het kind moet zich hechten, ja! En al naar gelang de leeftijd moet het zich ook weer los maken! Het kind van de ouder en de ouder van het kind. Zelfstandig worden. Verantwoordelijkheid dragen. Van totale afhankelijkheid naar onafhankelijk zijn IN afhankelijkheid.

Is het vrij geven van kinderen niet  een zelfde manier als bij de plant. Het doorknippen van fijne en dikke wortels. Het losweken van de aarde en de plant ruimte geven. Een daad van liefde! Ik haal mijn handen open aan de plant en ga naar binnen voor een pleister Met een schaar knip ik wortels door en merk dat de plant al los komt van de aarde.Ik  knip en de plant komt los van de aarde en de beelden van ervaringen komen in mijn brein. Kinderen moeten ruimte krijgen ook al gaat dit tegen de natuur in. Ze moeten kiezen, vallen, opstaan en weer kiezen. Pubers geven aan wat ze niet willen. Wat ze wel willen is nog ingewikkeld. Het kind zit  immers ook het proces van vrij maken naar ouders.Het proces van laten gaan is hiermee een feit.

Nog even de onderste dikke wortels door zagen. Maar tja….dit lukt niet voor vandaag! De plant komt op zijn tijd, op de juiste plek te staan. Beschut en in de zon!  Zoals de kinderen ook op hun eigen plek tot ontwikkeling  mogen komen.Mogelijkheden en  beweging  tussen plant en natuur gaat vanzelf. Vertrouwen en verbinding  houden met je kind is vrijlaten.

Een  “natuurlijk” proces. Hoe mooi is dat!