postheadericon HSP of hooggevoeligheid bij kind en ouder.

Hoogsensitief persoon of HSP Is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor highly sensitive person (HSP) oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als ‘hoogsensitief persoon’ of ‘hooggevoelig persoon’.

Kinderen die Hoogsensitief hoogbegaafd (HSP) zijn, beleven hun ervaringen intenser dan de gemiddeld mens. Invloeden en energieën van de omgeving komen bij hun sterker binnen. Hierdoor is bij deze gevoelige mensen het emmertje eerder vol en hebben zij een grotere kans om opgebrand of moe zijn. Volwassenen hebben weinig energie en kinderen kunnen bijvoorbeeld heel druk zijn of het kind speelt vaak alleen. Kinderen weten niet wat ze met zoveel prikkels moeten doen. Zelfs woede uitbarstingen kunnen er zomaar zijn.

Hoogbegaafde en hoogsensitieve oftewel HSP ‘ers voelen meer dan een gemiddeld mens. In Nederland zijn 15 tot 20 procent van de mensen hooggevoelig of hoogbegaafd. Ze hebben een dun lijntje met het paranormale. Dat is bijzonder en dit kan ook lastig zijn.Aandacht voor HSP is noodzakelijk voor U als ouder en voor jou als kind. In acceptatie en vertrouwen ligt de kracht naar jezelf beter leren kennen en weten wat je precies wil en niet wil.

10 tot 20% van de kinderen is hooggevoelig. Als kind zijn zij “anders”dan andere kinderen, zij voelen de energie van de ander scherp aan,zij zijn open of gesloten, hooggevoelig of overgevoelig en worden ook wel “nieuwetijds kinderen” genoemd.

Voorbeelden gedrag HSP:
-Moeite bij zichzelf te blijven,Snel toegeven,Geen kritiek durven te geven,Onenigheid vermijden,Mensen goed aanvoelen, Zorgzaam zijn voor anderen, Of alleen spelen, Of te associatief zijn, Teveel op je schouders nemen,Intuïtief veel aanvoelen, Snel afgeleid, Onzeker voelen,onrustig voelen, veel fysieke klachten, niet kunnen slapen, figuren  of engelen zien,zijn emotioneel snel van slag.

-Deze mensen laten zich makkelijk de mond snoeren door anderen of laten zich gemakkelijk commanderen.

- Deze gevoelige mensen vermijden conflicten en de mensen in de omgeving (bijvoorbeeld collega’s) krijgen hun zin.

Het is fijn en nodig dat kinderen en volwassenen worden begrepen en worden gezien. Gezien worden en begrip vinden bij anderen voor hun kwaliteiten en gave. Alleen vraagt de kwaliteiten structuur en methode vormen.

Herkent u deze symptomen bij u zelf, of bij uw kind, dan bied ik u een handreiking aan. In een paar duidelijke sessies krijgen uw kwaliteiten en gevoeligheden van uw kind een kader waarbinnen u de rust terug vind in dagelijkse dingen. U en het kind staan niet alleen. Er zijn veel mensen met hoge zintuiglijke waarnemingen en vragen aandacht die ze ook verdienen.

Met opdrachten en ervaringen help ik u de grenzen en richting en focus te bepalen. U bent niet ziek. Het is belangrijk de hoge gevoeligheid in de juiste vorm te gebruiken.

Op afspraak 0653137011

Reactie van een ouder.

ik heb jou Anne leren kennen bij school. Jij past op de vriendinnetjes van onze zoon. Na een middagje spelen hadden het over Niels zijn hooggevoeligheid. Jij gaf ons veel tips waar we wat mee konden. Zo laten we hem elke morgen en avond in de cirkel staan om hem af te sluiten van alles. (terugkeren bij eigen energie) Hierdoor slaapt hij veel beter. Zag ook veel geesten in zijn kamer maar die durft hij nu ook beter weg te sturen.

Verder klaagt Niels vaak over buikpijn vooral als hij erg geprikkeld is. Jij zei dat we een kussentje moesten kopen wat hij zelf uitzocht. Bescherming voor info via de buik! (zonnevlecht) Sinds kort doet hij dat en slaapt er heerlijk mee. Niels is ook een spiegel voor ons zelf zo leren we zelf ook veel over ons zelf. Dat we ook zelf vaak last van overprikkeling hebben. Hiermee kunnen we zelf ook mee aan de slag. Door meer loslaten. Anne super bedankt voor je luisterde oor en de adviezen.

Reactie: Graag gedaan!

One Response to “HSP of hooggevoeligheid bij kind en ouder.”

  • Maaike:

    ik heb jou Anne leren kennen bij school. Jij past op de vriendinnetjes van onze zoon. Na een middagje spelen hadden het over niels zijn hooggevoeligheid. Jij gaf ons veeltips waar we wat mee konden. Zo laten we hem elke morgen en avond in de cirkel staan om hem af te sluiten van alles. Hierdoor slaapt hij veel beter. Zag ook veel geesten in zijn kamer maar die durft hij nu ook beter weg te sturen. Verder klaagt Niels vaak over buikpijn vooral als hij erg geprikkeld is. Jij zei dat we een kussentje moesten kopen wat hij zelf uitzocht. Sinds kort doet hij dat en slaapt er heerlijk mee. Niels is ook een spiegel voor ons zelf zo leren we zelf ook veel over ons zelf. Dat we ook zelf vaak last van overprikkeling hebben. Hiermee kunnen ze zelf ook mee aan de slag. Door meer loslaten. Anne super bedankt voor je luisterde oor en de adviezen.

Leave a Reply